26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahipleri Mayıs ayında hangi vergileri ödeyecek?

Gayrimenkul sahipleri Mayıs ayında hangi vergileri ödeyecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı her ay hangi vergilerin ödenmesi gerektiğini vergi takvimi dahilinde açıklıyor. Peki, Mayıs ayında gayrimenkul sahipleri hangi vergileri ödeyecek? İşte vergi takvimi Mayıs 2016..



Vergi takvimi kapsamında hangi ay hangi vergilerin ödenmesi gerektiği GİB tarafından açıklanıyor. Mayıs ayı vergi takvimine göre Mayıs ayında gayrimenkul sahiplerinin ödemesi gereken 3 vergi bulunuyor.


1. Emlak vergisi (Mart-Nisan-Mayıs)

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Mal sahipleri vergi borcunu senede iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayın içerisinde yapılıyor.


Emlak vergisi için ödemeler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ayrıca e-belediye sistemini kullanan belediyelere ödemeler online bir şekilde yapılabiliyor.


2. Çevre temizlik vergisi (Mart-Nisan-Mayıs)

Çevre temizlik vergisi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Bu kanun gereğince, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına vergi ödemesi yapılıyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi değil kullanıcısı oluyor. Eğer taşınmazda kiracı varsa mükellef kiracı oluyor.


İşyeri için belediyede ödenen bu vergi, meskenler için su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile vergi borcu da ödenmiş oluyor.


3. Veraset ve intikal vergisi (1-31 Mayıs)

Veraset ve intikal vergisi, 7338 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Bu vergi malların ivazsız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde ödeniyor. 


Vergi için öncelikle vergi dairesine beyanname veriliyor. Vergi borcu ise 3 sene boyunca senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Vergi için ödemeler vergi dairesine yapılıyor.



Vergi takvimi Mayıs 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön