27 / 04 / 2024

Ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?

Ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?

Gayrimenkuller için yılın belli dönemlerinde vergi ödemesi yapılıyor. Vergi bedelleri taşınmazın türüne ve değerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Peki, ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?



Ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?

Gayrimenkuller için yılın belli dönemlerinde vergi ödemesi yapılıyor. Vergi bedelleri taşınmazın türüne ve değerine göre değişkenlik gösterebiliyor.


Vergi takvimi gereğince Kasım ayında bazı vergi mükelleflerinin bazı vergi borçlarının ikinci taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Peki, ev sahipleri Kasım ayında hangi vergileri ödeyecek?


1. Emlak vergisi

Ev sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu verginin başında emlak vergisi geliyor. Büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanan emlak vergisi, normal yörede yer alması halinde ise binde 1 oranında tahsil edilirken, büyükşehirde ise binde 2 oranında tahsil ediliyor.


Kanunda meskenler için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Vergiden muaf olmak için bazı koşullara sahip olunması gerekiyor. Buna göre;


- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler


Yukarıdaki koşullara sahip olan kimseler bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilebiliyor. Yapılan müracaatın ardından vergiden muaf olunabiliyor. Ayrıca muafiyetten haberi olmadan vergi ödeyen ev sahipleri ise geriye dönük 5 yıl süre için iade talebinde bulunabiliyor.


2. Çevre temizlik vergisi

Ev sahiplerinin çevre temizlik vergisi, su faturalarına yansıtılıyor. Böylece faturanon ödenmesi halinde vergi de ödenmiş oluyor. Ancak evde kiracı olması halinde faturayı dolayısı ile vergiyi kiracı ödemek ile mükellef oluyor.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır.




Ev vergileri 2015!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön