17 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

Gayrimenkul satışlarında Tapu Müdürlüğü sunduğu hizmet karşılığında tapu harcının ödenmesini talep edebiliyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?



Gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?

Gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında, Tapu Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor ve Tapu Müdürlüğü de sunduğu hizmet karşılığı olarak, tapu alım satım harcı talep edebiliyor. 


Tapuda istenen bu bedele tapu harcı deniyor. Tapu harcı için bir nevi verilen hizmet için ödenen vergi demek mümkün oluyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu harcını kim öder?


Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için bu bedelin ödenmesi gerekiyor. 


Satın aldığınız kişi ile farklı bir anlaşmanız yoksa satıcı da alıcı da satış tutarının ayrı ayrı binde 20'si kadar harç ödemeleri gerekiyor. 


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.



Tapu harcı 2015 ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön