24 / 04 / 2024

Gayrimenkul vergi ödemeleri 20 gün sonra başlayacak!

Gayrimenkul vergi ödemeleri 20 gün sonra başlayacak!

Taşınmaz mal sahipleri her sene belli başlı bazı vergileri ödemekle yükümlü olabiliyor. Gayrimenkul vergi ödemeleri 20 gün sonra başlayacak. Peki, kimler hangi vergiyi ödeyecek?



Gayrimenkul vergi ödemeleri 20 gün sonra başlayacak!

Taşınmaz mal sahipleri her sene belli başlı bazı vergileri ödemekle yükümlü olabiliyor. Ödenmesi gereken vergiler ve vergi mükellefleri, verginin konusuna göre değişebiliyor.


Gayrimenkul vergisi denince akla ilk emlak vergisi geliyor. Bu vergi Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Bir diğer vergi ise çevre temizlik vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Yalnız mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için çöp vergisi ödeniyor. Bu vergi de emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödeniyor.


Kira gelir vergisi, yalnız kiraya verilen ev veya işyeri sahipleri tarafından ödeniyor. Bu vergi için her sene istisna bedeli tespit ediliyor. Bu sınırın üstünde yer alan gelirler için vergi ödemesi yapılıyor. Kira gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.


Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi ise, taşınmaz malını satan kimseler tarafından ödeniyor. Bu vergiyi de her taşınmaz satışını yapan kimseler değil, edinin tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler elde ettikleri kazanca göre ödüyor. Bu vergi için de öncelikle beyanname verilmesi ve Mart ile Temmuz aylarında ödeme yapılması gerekiyor.


Buna göre 2016 yılı için gayrimenkul vergi ödemeleri 20 gün sonra başlayacak.



Tapu değer artış kazancı nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön