26 / 04 / 2024

Geri alım hakkı sözleşmesi!

Geri alım hakkı sözleşmesi!

Geri alım hakkı sözleşmesi nedir? Geri alım hakkı sözleşmesi nasıl yapılır? Geri alım hakkı sözleşmesi konusu hakkında merak ettiğiniz detaylar haberimizin devamında yer alıyor..



Geri alım hakkı sözleşmesi


Geri alım yani vefa bir taşınmazın satışı esnasında veya sonradan düzenlenen sözleşme ile o taşınmazı aynı şartlarla geri alma hakkı olarka karşımıza çıkıyor.Bu hakkın satış esnasında tesis edilmesi durumunda, resmi senette vefa hakkına ilişkin hususların yer alması gerekiyor. Daha sonra tesis edilecekse ,bu takdirde noterde düzenlenen sözleşmenin tapu siciline ibrazı ile malikin talebi veya yetki verilmişse ,hak sahibinin talebi ile şerh edilebiliyor. 


Geri alım hakkının süresi de iştira hakkında olduğu gibi en çok 10 yıl süre ile tesis edilebiliyor. Geri alım hakkı ile yükümlü taşınmazın devri veya üzerinde ayni ve şahsi hak tesisi mümkün olabiliyor. Vefa hakkına istinaden taşınmaz geri alınırken verilecek bedel önceden belirleniyor. Belirlenen bunu bedele vefa yani geri alım bedeli deniyor.


Geri alım hakkının, malikin rızaen bu hakka dayanarak taşınmazı hak sahibine devretmesi veya süre belirtilmişse sürenin dolması veya malikin talebi ile de sona erebiliyor. 10 yıllık hak düşürücü süre geri alım hakkında da geçerli oluyor.



Vefa hakkı nedir?

İştira hakkının tanımı!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön