26 / 04 / 2024

Hali arazi nedir?

Hali arazi nedir?

Hali arazi nedir? Hali arazi hangi anlama geliyor? Hali arazi, içince bir şey bulunmayan arazileri nitelendiriyor. Ayrıca hali arazi; sahibi olmayan araziler için de kullanıyor...



Hali arazi nedir?

Hali kelimesi, sözlük anlamı ile "boş, içince bir şey olmayan" anlamına geliyor. Buna göre hali arazi ise, içince bir şey bulunmayan araziyi niteliyor.


Ayrıca, hali kelimesi sahipsiz; kimsesiz anlamına da geliyor. Sahibi olmayan araziler için de "hali arazi" ismi kullanılıyor.


208 nolu Milli Emlak Genel Tebliğinde yer alan esaslara göre, hazineye ait bir taşınmaz malın Yasa kapsamına girebilmesi için, aşağıda sıralanan dört şartın birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


1- Yasanın uygulama alanı içinde kalmalıdır. Yani 11  inci maddede sayılan yerlerden olmamalıdır.

 

2- Taşınmaz mal yukarıdaki "Tarım arazisi" tanımında yer alan amaçlardan biri için kullanılmalıdır. Diğer bir deyimle, taşınmaz mal üzerinde bitki, meyveli ağaç ekimi, dikimi, bakımı, yetiştirilmesi yapılmalıdır. Küçük ve büyükbaş hayvan besi çiftlikleri, kümes hayvanları yetiştirme çiftlikleri ve su ürünleri üretim yerleri tarım arazisi tanımı dışında kalmaktadır. Çünkü, 4070 sayılı Yasa tarımsal faaliyetleri değil tarım arazilerini kapsamına almıştır.

 

3- Tapu kütüğünde yazılı olan cinsi tarımsal nitelik taşımalıdır. Örneğin; tarla, sulu tarla, kuru tarla, bahçe, bağ, zeytinlik, fıstıklık, meyvelik, ham toprak, hali arazi, ham arazi, kuru toprak, vb.....,

 

4- Taşınmaz mal halen tarımsal amaç için kullanılıyor olmalıdır. Buna göre, taşınmaz malın tapu kütüğünde yazılı olan cinsi tarım arazisi olsa dahi eğer taşınmaz mal fiilen tarım arazisi olarak kullanılmıyor ise, bu Yasa kapsamına girmeyecektir.


Yukarıda da görüldüğü üzere, arazinin cinsi eğer hali arazi ise, bu nitelik de tapu kütüğüne kaydediliyor.





Geri Dön