25 / 04 / 2024

Hazine arazisi kira bedeli!

Hazine arazisi kira bedeli!

Hazine arazisi kiralamak isteyen kimseler, Defterdarlığa ya da Malmüdürlüğüne müracaat edebiliyor. Peki hazine arazisi kira bedeli ne kadardan başlıyor? Hazine arazisi kira bedeli nasıl belirlenir?



Hazine arazisi kira bedeli!

Hazine arazisi kiralamak isteyen kimseler, kiralama amacını ve taşınmazın sınırları gösterir bilgileri içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne müracaat ederek taşınmaz kiralayabiliyor. Peki hazine arazisi kira bedeli ne kadar? Hazine arazisi kiralama bedeli nasıl tespit edilir?


Tahmini kira bedeli, idarece tespit edilir veya ettirilir. Tespitte rayiç bedel esas alınır. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir edilir.


Ancak, bitkisel üretimle sınırlı olmak kaydıyla yapılacak kiralamalarda ilk yıl bedeli ihale bedeline, sonraki yıl bedelleri ise sözleşmeleri gereğince tespit edilecek bedellere %50 (yüzde elli) indirim uygulanarak kira bedeli tahsil edilir. Peki hazine arazisi kira bedeli nasıl tespit edilir?


Hazine arazisi kira bedeli ödemeleri..

Kira bedelinin 1/4 ü peşin olarak ödeniyor. Geri kalanı ise 3 eşit taksitle ödeniyor. Kiralama ihalelerinde tahmini kira bedelinin % 10undan az olmamak üzere % 30'una kadar geçici teminat alınabiliyor.


İkinci ve müteakip yıllar kira bedelleri, cari yıl kira bedelinin Türkiye İstatistik Kurumunca artışın yapılacağı ayda yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (bir önceki yılın aynı ayına göre % değişim oranı) oranında artırılması suretiyle hesaplanır.


Hazine arazisi kiralama şartları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön