25 / 04 / 2024

Hazine taşınmazlarının kira bedeli nasıl belirlenir?

Hazine taşınmazlarının kira bedeli nasıl belirlenir?

Devlete ait taşınmaz malların tümüne hazine taşınmazı deniyor. Hazine taşınmazlarının hüküm ve tasarrufları işlemleri devlet tarafından yapılıyor. Peki, hazine taşınmazlarının kira bedeli nasıl belirlenir?



Hazine taşınmazlarının kira bedeli nasıl belirlenir?

Devlete ait taşınmaz malların tümüne hazine taşınmazı deniyor. Hazine taşınmazlarının hüküm ve tasarrufları işlemleri devlet tarafından yapılıyor. 


Hazine taşınmazlarının kiralama işlemleri için kiralama sebebinin ve kiralanacak yerin bilgilerinin yer aldığı dilekçe ile  taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne başvuru yapılması yeterli oluyor.


Hazine taşınmazları sadece, tarımsal amaçla, ticari amaçla, spor ve sosyal nitelikli amaçla ve balıkçı barınağı olarak kullanılmak üzere 10 yıllığına kiralanabiliyor.  Peki, hazine taşınmazlarının kira bedeli nasıl belirlenir?


Kira bedeli nasıl tespit edilir?

Tahmini kira bedeli, idarece tespit ediliyor veya ettiriliyor.  Tespitte rayiç bedel esas alınıyor. Kiralama işleminde ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden, az olmamak üzere tespit ve takdir ediliyor. 


Ancak, bitkisel üretimle sınırlı olmak kaydıyla yapılacak kiralamalarda ilk yıl bedeli ihale bedeline, sonraki yıl bedelleri ise sözleşmeleri gereğince tespit edilecek bedellere yüzde 50 (yüzde elli) indirim uygulanarak kira bedeli tahsil ediliyor. 


Milli emlak satın alma dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön