24 / 04 / 2024

İntifa hakkının tesisi!

İntifa hakkının tesisi!

Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkının tesisi nasıl yapılır?



İntifa hakkının tesisi!

Bir taşınmaz mal üzerinde kurulabilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. Bu hak, kişiye mülkiyet sahibi tarafından veriliyor. İntifa hakkı, kişinin bir mal üzerinde ömür boyu kullanma hakkına sahip olduğu hak oluyor. 


İntifa hakkının bir kimseye verilmesi halinde; mal sahibi mülkiyeti üzerinde tutup taşınmazdan kullanma hakkını o kimseye devretmiş oluyor. 


İntifa hakkı sahibi, gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Örneğin intifa hakkına sahip olduğu gayrimenkulü satamıyor ve ipotek ettiremiyor.


İntifa hakkı mirasçıya intikal etmez ve devredilemiyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkının tesisi nasıl yapılır?


İntifa hakkının tesisi için gerekli belgeler ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat ediliyor. Tapu intifa masraflarının da ödenmesi halinde taşınmazın intifa hakkı verilmiş oluyor. 


İntifa hakkının tesisi için gerekenler:

 

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.

 


İntifa hakkı masrafları 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön