24 / 04 / 2024

İpotek fek ücretinin iadesi!

İpotek fek ücretinin iadesi!

İpotek fek ücretinin iadesi, ücret ödedikten sonra yasal faiziyle birlikte bu ücretin iade edilmesini belirttiğiniz bir dilekçe ile oluyor. İpotek fek ücretinin iadesi için verilen bu dilekçeye cevap verme süresi 30 gündür...




İpotek fek yazısı, bankaların ev kredinizin tüm borcunun bittiğine dair size vermiş olduğu resmi bir belgedir. Bu belge ile borcunu bitirdiğiniz evinizin tapusundan da ipoteği kaldırabilirsiniz. Tapudan ipoteği kaldırma işlemini tapu sicil müdürlüğü yapıyor. İpoteğin fek edilmesi işlemi adı verilen bu durumda artık tapunuzun tamamıyla size ait olduğu kesinleşmiş oluyor.


Bankalardan alınan ipotek fek yazısı için her bankada değişebilen bir masraf talep edilir. Bu masraf 100 TL' den başlayarak yükselebiliyor. İpotek kaldırma işlemini borcun bitmesinden hemen sonra yaptırmakta büyük fayda var. Evin tapusundaki ipoteği kaldırma işlemini Tapu Sicil Müdürlükleri yapıyor. 


İpotek kaldırma işlemleri için çalışmış olduğunuz banka sizden bir dilekçe yazmanızı ister. Bir yada iki gün sonra ise ipotek fek belgesini almaya gidebilirsiniz. Noter onayından sonra bu belgeyi bir yıl içinde sicile işletmek gerekiyor. Aksi halde işlemi yapacak olan kurum sizde belgenizi güncellemenizi isteyebilir.


İpotek fek ücretinin iadesi!


İpotek fek ücreti aslında yasal olmayan bir ücrettir. Ancak ipotek fek yazısı alabilmeniz için talep edilen bu ücreti banka hesabına yatırmanız istenir. (Dekontunuza mutlaka ipotek fek ücreti içindir ibaresini yazdırın). Bu ücreti ödedikten sonra İpotek fek ücretinin iadesini talep edebilirsiniz. İpotek fek ücretinin iadesini yasal faiziyle birlikte isteyen bir dilekçe yazarak bankaya verebilirsiniz. Bankanın bu dilekçenize cevap verme süresi 30 gündür. Eğer ipotek fek ücretinin iadesi kabul edilirse banka hesabınıza bu ücreti geri yatıracaktır. Fek ücreti iadesinin gerçekleşmediği bir durumda ise Tüketici Hakem Heyetlerine durumunuzu ve talebinizi anlatan bir form doldurabilirsiniz. Tüm bu işlemler zaman ister, unutmayın!



İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?
İpotek fek yazısı örneği!
İpotek kaldırma işlemi!
İpotek fek ücreti itiraz dilekçesi!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön