23 / 04 / 2024

İskansız ev tapu masrafı!

İskansız ev tapu masrafı!

Bir yapının iskan belgesi alabilmesi için inşaat çalışmalarının sona ermiş, tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Peki, iskansız ev tapu masrafı ne kadardır?



İskansız ev tapu masrafı!

Bir yapının iskan belgesi alabilmesi için inşaat çalışmalarının sona ermiş,  tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Yapının iskan belgesi alabilmesi için 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


Tanımda geçen şartlara uygun olarak inşa edilmemiş ya da inşaatı bitmemiş yapılara iskan belgesi verilmiyor. Tapu masrafları, taşınmaz alım satım işlemlerinin gerçekleşmesi için tapu dairesinin bildirdiği banka hesabına yatırılması gereken hizmet bedeli olarak karşımıza çıkıyor. 


Arsa ve arazi üzerine inşa edilen binaların tapuya tescilinde binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Binanın tapuya tescil işlemi için iskan ruhsatı alınmış olması gerekiyor.


Tapu harcı ödemeleri için belgelerin tesliminden sonra işleminizin başladığı dosya numaranızla birlikte bir SMS'le bildiriliyor. İşlem hazırlandıktan sonra ise ikinci bir SMS'le tapu harcını bankaya yatırmanız ve randevu saatiniz belirtiliyor.


Tapu harcı ödemeleri internet ve cep telefonu yoluyla da yapılabiliyor. Tahsilat işlemlerinin elektronik ortamda banka hesabından EFT, görüntülü işlem merkezi, ATM aracılığıyla anında gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. 


İskansız ev almanın sakıncaları neler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön