26 / 04 / 2024

İşyeri kira artışı ne kadar?

İşyeri kira artışı ne kadar?

Konut ve işyeri kiralamaları ile ilgili yasal esasların düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor. Peki, işyeri kira artışı ne kadar?



İşyeri kira artışı ne kadar?

Konut ve işyeri kiralamaları ile ilgili yasal esasların düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor.


Kanuna göre mesken kira zammı ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ancak, kanunda hangi ÜFE kullanılması gerektiği açıklanmıyor. Kanunda yalnız "Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." şeklinde hüküm yer alıyor.


Hal böyle olunca konut kira artış hesaplamalarında 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları baz alınıyordu. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor. Peki, işyeri kira artışı ne kadar olmalı?


İşyeri kira artışları 2020 yılında ÜFE'ye bağlanacak olup, bu tarihe kadar iş yeri sahipleri istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak, sözleşmede yazan esaslara bağlı olunması gerekiyor.

Enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?


Geri Dön