26 / 04 / 2024

Enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?

Enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında yeni kira döneminde kiraya veren, kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Kira zammının enflasyon oranlarına göre yapılması gerekiyor. Peki, enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?



Enflasyon oranına göre kira artışı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul kiralamalarında yeni kira döneminde kiraya veren, kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracılık hukukunu düzenlemelerine göre yıllık kira artışı enflasyon oranlarına göre yapılıyor.


Borçlar Kanunu Madde 344'te; "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." hükümleri yer alıyor.


Buna göre kira zammı ÜFE oranlarına bağlanıyor. Ancak, kanunda hangi ÜFE kullanılması gerektiği açıklanmıyor. Kanunda yalnız "Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir." şeklinde hüküm yer alıyor.


Buna karşın konut kira artış hesaplamalarında 12 aylık ortalamaya göre değişim oranları baz alınıyordu.


Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


İşyeri kira sözleşmesi artış oranı!



Geri Dön