24 / 04 / 2024

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası!

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası!

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası, İdare' nin kamulaştırmak istediği taşınmazı satın alma yoluyla elde edememesi üzerine taşınmazın sahibine karşı açtığı dava olarak karşımıza çıkıyor...




Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası!


Kamulaştırmak istediği taşınmazı satın alma usulü ile elde edemeyen idare, taşınmazın malikine karşı, yetkili asliye hukuk mahkemesinde, "kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası" dene davayı açma hakkına sahip oluyor. 


Davanın isminden de anlaşılacağı üzere bu davadaki amaç kamulaştırılan taşınmaz için idare tarafından taşınmazın malikine ne tutarda bir kamulaştırma bedeli ödeneceğini belirlemektir.


Taşınmazı kamulaştırılan malik, muhatap olduğu kamulaştırma işleminin hukuken sakat bir işlem olduğunu düşünüyorsa açması gereken dava "kamulaştırma işleminin iptali davası"dır. 


Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasının sonunda mahkemece kamulaştırma bedeli tespit edilerek ve taşınmazın idare adına tescil edilmesine karar verilir. Duruma göre tescil yerine terkine (yani taşınmazın tapu kaydından düşülmesine) de karar verilebiliyor. 


Örneğin idare, bir arsayı yol yapmak için kamulaştırıyorsa, açacağı kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davasının sonunda arsa, yol olarak idare adına tescil edilemiyor. Onun yerine arsanın yol olarak terkinine karar veriliyor.



Nagihan  AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön