19 / 04 / 2024

Kat maliki tahliyesi!

Kat maliki tahliyesi!

Kat maliki tahliyesi Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen çekilmezlik hali durumunda diğer kat maliklerinin dava açması ile yapılabiliyor. Kanunda belirtilen çekilmezlik halleri ve dava hakkı haberimizde yer alıyor...




Kat maliki tahliyesi!


Kat maliklerinden biri, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarının, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebiliyorlar.


Kat Mülkiyeti Kanununda belirtilen kat maliki tahliyesinde çekilmezlik hali nedir?


a.Ortak giderlerden ve avanstan kendine düşen borçlan ödemediği için hakkında 2 takvim yılı içinde 3 defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması;


b.Anagayrimenkulün bulunduğu yerin Sulh Hakimi tarafından gereğince verilen emre rağmen, KMK’de yazılı borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak 1 yıl ısrar edilmesi;


c.Kendi bağımsız bölümünü randevu evi veya ku­marhane yahut benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı harekette bulunulması.


Çekilmezlik hali hakim tarafından haklı bulunursa...


Çekilmezliğe sebep olan kat malikinin bağımsız bölümünün mülkiyetinin dava tarihindeki değeri, o kat malikine ödenmek suretiyle bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi için dava açılmasına Kat Malikleri Kurulunca karar veriliyor.


Bu kararı almak için çoğunluk sağlanamazsa veya kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezse; davayı öteki kat malikleri açıyor ve davalının bağımsız bölümünün mülkiyeti, davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devrediliyor.


Kat maliki tahliyesi için davayı açan kat malikleri, bağımsız bölümün kendilerinden başkasına devrini talep edemiyorlar. Sadece kendilerinin devralma imkanı bulunuyor.


Çekilmezlik halinde dava açma süresi...


Dava sebebinin öğrenilmesi tarihinden başlayarak 6 ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak 5 yıl içinde kullanılmazsa ve dava sebebi de ortadan kalkmışsa, dava açma hakkı düşüyor.



Kat malikinin aidat yükümlülüğü!
Kat malikinin dava hakkı!
Kat maliki ve kiracı!
Kat maliki yönetmeliği!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön