24 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ne demektir?

Kira gelir vergisi ne demektir?

Kira gelir vergisi ne demektir? Kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmesi zorunludur? Kira gelir istisna sınırı nedir, sınırı geçenler ne kadar vergi ödüyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.



Kira gelir vergisi ne demektir?


Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde yer alan mal ve hakların (arazi, bna, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirin belirli koşullar altında vergilendirmeye tabi tutulması durumunda ödenen vergiye denir. Kira gelir vergisi için ödenecek bedel, kiraya konu olan gayrimenkulün ne amaçla kullandığına göre değişiyor.



Kira gelir vergisi ödemesi nden önce kira geliri beyannamesinde bulunulması gerekiyor. Kira gelir vergisi beyannamesi verildikten sonra belirlenen oranda vergi ödemesi gerçekleşiyor. Kira geliri beyannamesi nasıl verilir? Kira geliri elde eden vergi mükellefleri, internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sistemi aracılığıyla kira beyannamelerini verebilir.



Kira gelir vergisi için kira geliri istisna sınırı mevcut. Söz konusu istisna sınırı,her yıl alınan kira bedeli üzerinden belirlenerek düzenleniyor. Kira gelir istisna sınırını aşanlar, kira gelir beyannamesi verip kira gelir vergisi ödemekle yükümlü oluyorlar. Peki bu istisna sınırı nedir?


Kira geliri istisna sınırı


Kira geliri istisna sınırı 2013 yılı itibariyle 3 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırın üstünde kira geliri olanlar edindikleri 12 aylık kira geliri üzerinden yaklaşık 1 aylık kısmını gelir vergisi olarak ödüyor. Bu vergiyi ödemeyen kişiler, 5 kat faiz ve ceza ile karşı karşıya kalıyor.


Kimler kira gelir vergisi öder?

Kira gelir vergisi ödeme tarihleri!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com




Geri Dön