29 / 03 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi ne demektir?

Kira sözleşmesi damga vergisi ne demektir?

Kira sözleşmesi damga vergisi ne demektir? Kira sözleşmesi için devlete ödenmesi gereken damga vergisi oranları 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yıllık kira bedelinin binde 1.89 oranı olarak belirlendi...



Kira sözleşmesi damga vergisi ne demektir? Kira sözleşmesi damga vergisi mülkün kiralama işlemi sırasında imzalanan kira akdi için vergi dairelerine ödenen vergidir. Her sene oranları değişen kira sözleşmesi damga vergisi yeni oranı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yıllık kira bedelinin binde 1.89 oranı olarak belirlendi. 


Kira sözleşmesi damga vergisi oranları nasıl hesaplanıyor? 


Bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınır. Kira sözleşmesinin müteselsil kefalet durumunu da içermesi halinde, söz konusu sözleşmenin en yüksek vergi alınmasını gerektiren kefalet işlemi üzerinden binde 9,48 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


Kira sözleşmesi damga vergisinin ödenmemesi durumunda hem mülk sahibi hem de kiracı ayrı ayrı cezaya tabi tutuluyor. Konutun 5 yıl süreyle kiralanmı olması durumunda damga vergisi alınmıyor.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir? 


Binde 11,37 oranında hesaplanan verginin, sözleşmenin tarafları arasında imzalanmasını takiben ertesi ayın 23. günü vergi dairesine beyan edilip, 26. günü akşamına kadar ödenmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi damga vergisi!

Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama!

Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön