29 / 03 / 2024

Kira geliri nasıl beyan edilir?

Kira geliri nasıl beyan edilir?

Mesken veya iş yeri gibi gayrimenkullerden kira geliri elde eden kimselerin Maliye Bakanlığına beyanname vermesi gerekiyor. Peki söz konusu kira geliri nasıl beyan edilir? Yanıtı haberimizde...



Kira geliri nasıl beyan edilir?

Kira geliri vergisi yükümlülerinin, vergilerini ödeyebilmeleri için ilk olarak Maliye Bakanlığı'na beyanda bulunmaları gerekiyor. Her beyannamede bulunan söz konusu vergiyi ödemiyor. Bu ne demek oluyor? Beyannamede belirtilen kira geliri istisna tutarının altındaysa veya gelir üzerinden kimi giderler karşılanıyorsa, vergi ödenmiyor.


Kira geliri beyanı

Kira geliri elde edenler vergi beyannamelerini ikametlerinin bulunmuş olduğu bölgede yer alan Vergi Dairelerine Nüfus Cüzdanı ile birlikte giderek; memur aracılığı ile beyanname verebiliyor.


Bunun yanı sıra; Maliye Bakanlığı'nın 2012 yılında uygulamaya almış olduğu internet vergi dairesi aracılığı ile, önceden hazırlanmış kira sistemi sayesinde online olarak yapılabiliyor.


Ayrıca, Mali Müşavir aracılığı ile de internet ortamında beyanname verilebiliyor. Söz konusu vergide götürü gider veya gerçek gider seçenekleri bulunuyor. Gerçek gider yönteminde beyan edilen harcamalar şu şekilde sıralanıyor;


- Yüzde 10'una kadar şahıs ve bireysel emeklilik sigortaları

- Bireylerin kendileri veya çocukları için yaptıları eğitim giderleri

- Başka bir yerde kirada oturulması halinde kira giderleri

- Sahip olunan mülk için ödenen faiz giderleri




Kimler kira gelir vergisi öder?
Kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön