25 / 04 / 2024

Kira kontratı nasıl feshedilebilir?

Kira kontratı nasıl feshedilebilir?

Kira sözleşmesinin kiracı ya da ev sahibi tarafından fesh edilebilmesi için tarafların haklı gerekçelerinin olması gerekiyor. Peki, kira kontratı nasıl feshedilebilir?



Kira kontratı nasıl feshedilebilir?

Kira kontratında, kiraya verilen yerle ilgili olarak kiracı ile ev sahibinin görevleri ve bu konudaki sınırlamaları içeriyor. Kira sözleşmesi yasal bir belge niteliği taşıyor ve imzalanmadan önce iyice okunması önem teşkil ediyor. 


Kira kontratı, Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak tanımlanıyor. 


Kiracı ile mülk sahibi arasında yazılı bir kira kontratının yapılması gerekiyor.  Kiracılık ilişkilerine yükümler Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. 


Kira sözleşmesine uyumsuzluk, kira geciktirme, ödememe, ev ihtiyacı gibi tarafların haklı gerekçeleri olduğu takdirde iki tarafta gerekçe göstererek ya da gerekçe göstermeden kira kontratı feshedebiliyor. Peki, kira kontratı nasıl feshedilebilir?


Öncelikli olarak bilinmesi gereken bazı sözleşmelerde bitiş tarihi belirlenirken bazılarında ise belirlenmemiş olabiliyor. Eğer sözleşme tarihi belirli olanlarda bitiş tarihine gelindiğinde taraflardan en az bir tanesi sözleşmeyi uzatmak istemez ise sözleşme feshedilmiş olunuyor.


Sözleşme bitiş tarihi belirlenmemiş olanlarda ise fesih dönemlerine ve fesih bildirimlerine uygun hareket ederek kontratı feshetmek mümkün oluyor.  Fakat bu durumda belirlenen zamanlarda bu durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekiyor. 


Yakın zamanda yenilenen yasalara göre ev sahipleri 10 yıldan fazla süredir kalan kiracılarını gerekçe göstermeden çıkarma hakkında sahip. Bunu gerçekleştirmek için ev sahipleri her uzatma yılının bitiminden en az üç ay önce kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. 


Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan sözleşmelerde iki tarafında uyması gereken kurallar bulunuyor. Eğer kiracı sözleşmenin şartlarına uymazsa, kira ödemelerini zamanında yapmazsa, yaşadığı komşularına uygun olmayan davranışlarda bulunursa ev sahibi sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip oluyor. Bunun sağlanması için ev sahibi kiracısının sözleşmeye uymayan davranışını ispatlamak zorunluluğu bulunuyor.


Ev sahibi kiralanan yeri kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da bakmakla zorunlu olduğu kimseler için ev ya da iş yeri olarak tahsis edecek ise kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunuyor. Bunu sağlamak için gösterdiği gerekçeyi gerekli yerlere bildirerek uygun fesih dönemlerinde gerçekleştirebiliyor.


Kiracılar sözleşme bitiş tarihinden önce kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme hakkına sahip. Fakat bunun sağlanması için geri kalan ödemelerini eksiksiz vermesi gerekiyor.


Kiralan yerde hernagi bir inşaat çalışması yapılacaksa ve bu süre içerisinde yaşanılması söz konusu olmayacaksa kira kontratı feshedilebiliyor. Burada da fesih dönemlerine uygun hareket edilmesi gerekiyor. 


Eğer kiralanan yer başka birisine satılırsa, evin yeni sahibi belirli prosedürleri uyguladığı takdirde kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip oluyor. 


Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön