24 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?: Kira sözleşmelerinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisine tabi tutulur ve damga vergisi 15 gün içerisinde vergi dairesine ödenir...




Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?


Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?: Kira sözleşmelerinin sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisine tabi tutulur ve damga vergisi 15 gün içerisinde vergi dairesine ödenir. Damga vergisi sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen on beş gün içinde vergi dairesine beyanname ile bildirilip aynı süre içinde ödenir.


Damga vergisinde KDV hariç tutarlar esas alınır. Ancak, gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri, dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlara ilişin kira mukavelenameleri damga vergisinden istisnadır.


Kira sözleşmesi damga vergisi nasıl ödenir?


Kira sözleşmeleri sözleşme süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulur. Bu kağıtlara ilişkin damga vergisi kağıdı imzalayanların sürekli damga vergisi mükellefi olması halinde Damga Vergisi Kanununun 22/a maddesi uyarınca ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir. 



Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl hesaplanır?
Kefilli kira sözleşmesi damga vergisi oranı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön