19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi zam oranı 2014!

Kira sözleşmesi zam oranı 2014!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, zam hesabı nasıl yapılır? İşte kira sözleşmesi zam oranı 2014...



Kira sözleşmesi zam oranı 2014!

Taşınmaz kiralamaları için, taraflar arasında yıllık olarak sözleşme imzalanıyor. Kira sözleşme süresinin yenilenmesi halinde, mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor.


Kiracıya belli oranlarda zam yapılabiliyor. Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre, meskenlerde dönemin ÜFE oranlarına göre zam yapılması gerekirken; işyerleri için ise böyle bir kural bulunmuyor.


Borçlar Kanunu:

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Mesken kira zam hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklanıyor. 3 Aralık 2014 tarihinde açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,97 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,18 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,32 artış gösterdi.



TEFE TÜFE kira oranı hesaplama örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön