18 / 04 / 2024

Kira zammı ne kadar olmalı?

Kira zammı ne kadar olmalı?

Kira ilişkilerinde bir kira yılının dolması halinde yenilecek sözleşmeler için kira bedelinde belli bir oranda zam yapılıyor. Peki, kira zammı ne kadar olmalı? İşte yanıtı...



Kira zammı ne kadar olmalı?

Kira ilişkilerinde bir kira yılının dolması halinde yenilecek sözleşmeler için kira bedelinde belli bir oranda zam yapılıyor. Kira zammına ilişkin yasal esaslar Borçlar Kanunu kapsamında olup; ÜFE oranlarına bağlanıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Bugün TÜİK Şubat 2014 dönemine ait enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre yıllık kira zammı ne kadar olmalı 2014 diyorsanız hemen yanıtlayalım.


TÜİK kira zamları..

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Borçlar Kanununda yer alan bilgilere göre, kira zamları ÜFE oranlarına göre yapılıyor. Ancak kanunda hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiğine ilişkin bilgilere yer verilmiyor.


Bu durumda ev sahipleri kiracısına, on iki aylık ortalamalara göre ÜFE değişim oranları doğrultusunda zam yapıyordu. Ancak TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, kira zamlarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranlarının hesaplanması gerektiği öngörüldü.


Buna göre kira zammı 2014 şubat hesaplamaları şu şekilde yapılacak:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,38, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,40 ve on iki aylık ortalamalara göre %6,11 artış gösterdi.


Kira yıllık artış oranı Şubat 2014 yüzde 12,40 oranında karşımıza çıkıyor. Şubat 2014'te sözleşmesi yenilenen kiralamalarda bu oran üzerinden zam yapılacak.



Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?


Geri Dön