25 / 04 / 2024

Kiracının erken tahliye sebepleri!

Kiracının erken tahliye sebepleri!

Ev sahibi hangi durumlarda kiracının erken tahliyesini isteyebiliyor? Kiracı erken tahliye isteme hakkına sahip mi? Kiracının erken tahliye sebepleri nelerdir? Ev sahibi ile kiracı arasında ki anlaşmazlıkta ne yapılabilir?




Kiracının erken tahliyesi hem kiralayandan hem de kiracıdan kaynaklanan bir durum olabiliyor. Yani kiracının erken tahliyesini kiralayan da isteyebilir kiracının kendisi de isteyebilir. Kiracıdan kaynaklanan erken tahliye sebepleri aşağıda yer alıyor;


Kiracıdan kaynaklanan erken tahliye sebepleri;

Kiralanan bir taşınmazı, kira süresi dolmadan önce kiracının tahliye etmesi halinde kira ilişkisi de kendiliğinden sona ermiyor. Her ne kadar kiracı taşınmazı tahliye etmiş olsa da kiracılık sıfatı devam ediyor. Kiracı yapılan sözleşmede daha sonradan farkına vardığı bir durum için ya da daha fazla oturmak istemediği için erken tahliye yapmak isteyebilir.


Bu durumun kira döneminin bitiminden önceki yasal süreler içerisinde kira sözleşmesinin devam ettirilmeyeceği husus kiralayana bildirilmesi gerekiyor. Kiracı kira dönemi devam ederken haklı bir sebep ile taşınmazı tahliye etmek isteyebiliyor.  Bu durumda olan kiracının durumu ihtarname ile kiralayana bildirmesi ve anahtar teslimi yapması gerekiyor. 


Durumu kiralayana bildirmeksizin taşınmazı tahliye eden kiracı kira döneminin sonuna kadar olan kira ücretinin tamamından sorumlu tutuluyor.


Kiralayandan kaynaklanan erken tahliye sebepleri;

Kiracı kirasını ödemiyorsa ya da kiralayan ile kiracı arasımda bir anlaşmazlık var ise kiralayan kiracının erken tahliyesini isteyebiliyor. Kiracı kira parasını ödememişse ve ev sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunmuşsa kiracıya ödenmeyen kira tutarının ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. Verilen bu süre içerisinde söz konusu miktar ödenmediyse, kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 


Ev sahibinin mesken ihtiyacının olması

Ev sahibi eğer bu konuta ihtiyaç duyuyorsa; aynı belediye sınırları içerisinde başka yani barınabileceği bir konutunun olmaması şartı ile kiracının evin tahliyesi ni isteyebiliyor. Ancak bu ihtiyaç durumunun ispatlanması gerekiyor. 


Konutta zorunlu tadilat

Söz konusu gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa tahliyesi istenebiliyor. 


Kiraya konu olan evin el değiştirmesi

Kira konu olan konutun sahibinin el değiştirmesi halinde, yeni ev sahibinin yine ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak yeni ev sahibi, 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Eğer iki tarafta evin erken tahliyesini istiyorsa karşılıklı anlaşarak erken tahliyesi yapılabiliyor.



Kiracının tahliye sebepleri!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön