24 / 04 / 2024

Kiracının erken tahliyesi!

Kiracının erken tahliyesi!

Ev sahibi hangi durumlarda kiracının erken tahliyesini isteyebilme hakkına sahip oluyor? Kiracı hangi durumlarda ev sahibinden tahliyesini isteyebiliyor? İşte erken tahliye ile ilgili sorularınızın cevapları...



Kiracının erken tahliyesi!

Konut kiralayan kiracıların karşılaştıkları durumlar arasında "erken tahliye" yer alıyor. Ev sahipleri bazı durumlarda kiracısından evi erken tahliye etmesini isteyebiliyor. Peki ev sahibi ne zaman kiracının erken tahliyesi ni isteyebilme hakkına sahip?


Kiracıya icra takibinin yapılması

Kiracı kira parasını ödememişse ve ev sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunmuşsa kiracıya ödenmeyen kira tutarının ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. 


Verilen bu süre içerisinde söz konusu miktar ödenmediyse, kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 


Ev sahibinin mesken ihtiyacının olması

Ev sahibi eğer bu konuta ihtiyaç duyuyorsa; aynı belediye sınırları içerisinde başka yani barınabileceği bir konutunun olmaması şartı ile kiracının evin tahliyesi ni isteyebiliyor. Ancak bu ihtiyaç durumunun ispatlanması gerekiyor. 


Kiraya konu olan evin el değiştirmesi

Kira konu olan konutun sahibinin el değiştirmesi halinde, yeni ev sahibinin yine ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak yeni ev sahibi, 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Konutta zorunlu tadilat

Söz konusu gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa ya da restorasyon yapılacaksa..


İhtar 

Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa bu da bir diğer tahliye sebebi oluyor.


Yukarıda belirtilen durumlar dışında kiracı da evden faydalanamıyorsa, söz konusu ev yaşamaya elverişli değilse bu durumu ev sahibine belirterek; karşılıklı anlaşarak erken tahliyesini isteyebiliyor.



Kiracı tahliyesi nasıl yapılır?
Kira hukuku tahliye taahhütnamesi!




Geri Dön