28 / 04 / 2024

Kiracıyken ev satılırsa ne olur?

Kiracıyken ev satılırsa ne olur?

Mesken kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Mal sahibi kiracı varken de evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki, kiracıyken ev satılırsa ne olur?



Kiracıyken ev satılırsa ne olur?

Mesken kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Mal sahibi kiracı varken de evin satışını gerçekleştirebiliyor.


Peki, kiraladığınız evin bir süre sonra satıldığını düşünelim. Kiracıyken ev satılırsa ne olur?


Kiracı varken evin satılması durumunda, kiracının tahliyesi ancak yeni ev sahibinin ihtiyacı doğrultusunda söz konusu olabiliyor.


Yeni malikin bu eve ihtiyacı olması durumunda altı ay öncesinden bildirimde bulunmak şartı ile kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor.


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.




Kiracı neyi öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön