18 / 04 / 2024

Konut kredisi en fazla kaç yıl olur?

Konut kredisi en fazla kaç yıl olur?

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredi paketlerini kullanarak ev sahibi olabiliyor. Peki, tüm kredi koşullarının uygun olması durumunda konut kredisi en fazla kaç yıl olur?



Konut kredisi en fazla kaç yıl olur?

Mesken sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı kredi paketlerini kullanarak ev sahibi olabiliyor. Konut kredisi koşul ve ödeme süreci, bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor.


Bu nedenle kredi kullanılacak bankaların önceden araştırılması ve aylık gelir bütçesini sarsmayacak şekilde geri ödenebilecek kredilerin tercih edilmesi gerekiyor.


Kredi başvuru sürecinde kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlıyor. Böylece kredinin onaylanma ihtimali daha da yükseliyor.


Ayrıca, taşınmaz mal banka tarafından krediye teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler aranıyor. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanıyor. 


Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. 


Peki, tüm kriterlerin uygun olması durumunda konut kredisi en fazla kaç yıl olur?

Konut kredisi kullandırma süreleri, kullanılacak kredinin ödeme planına göre değişmek ile birlikte en fazla 120 aylık (10 yıl) vade ile kredi kullandırılıyor.


Evin tamamına konut kredisi veren bankalar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön