19 / 04 / 2024

Konut tapu harcı 2017!

Konut tapu harcı 2017!

Konut alım süreci içinde olan kimselerin tapudaki devir işlemleri için birtakım masrafları karşılamaları gerekiyor. İşte konut tapu harcı 2017..



Konut alım süreci içinde olan kimselerin tapudaki devir işlemleri için birtakım masrafları karşılamaları gerekiyor.


Tapu masrafları, satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilen kuruluşlar tarafından da bu harç tahsil olunabiliyor.


2017 yılı için açıklanan tapu harçlarına göre; gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Örneğin konutun değerinin 300 bin lira olduğunu düşünelim. Söz konusu konut için binde 20'ye isabet eden 4 bin TL'nin alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Böylece toplamda 8 bin TL ödenmesi gerekiyor.


Konut tapu harcı eksik ödeme cezası

Konutun değerinin emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar 2017!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön