24 / 04 / 2024

Konut tapusu nasıl alınır?

Konut tapusu nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları devam eden ya da tamamlanan bir yapıdan konut almak isteyen kimseler satıcı ile anlaşma sağlayabiliyor. Peki, konut tapusu nasıl alınır? Konut tapusu alma işlemleri nasıl yapılır?



Konut tapusu nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları devam eden ya da tamamlanan bir yapıdan konut almak isteyen kimseler satıcı ile anlaşma sağlayabiliyor. Satıcılar inşaat bitmeden satış vaadi sözleşmesi ile konut satışını yapabildiği gibi, inşaat tamamlandıktan sonra da tapu dairesinde devir işlemleri yapılabiliyor.


İnşaat halindeki yapıdan konut tapusu almak..

Henüz inşaat işlemleri tamamlanmamış konutun tapusu kat irtifakı tapusu oluyor. 


Kat irtifakının tesis edilmesi için, anayapı henüz tamamlanmamış olması; yapılacak bölümler bağımsız olması; yapılacak yapının tamamında kat irtifakı kurulması; maliklerin tümünün istemde bulunmuş olması; birden çok malik varsa resmi senet, tek malik varsa istem belgesi düzenlenmiş olması gerekiyor.


Bu şekilde bir tapu, satış vaadi sözleşmesi ile de alınabiliyor. Satış vaadi sözleşmesi, ilerideki yapılacak satış işleminin taahhüdü niteliğinde olan bir ön sözleşme oluyor. Taraflar arasında yapılan bu sözleşme ilgili taşınmazın tapusuna şerh edilebiliyor.


İnşaatı tamamlanan yapıdan konut tapusu almak..

İnşaat çalışmaları tamamlanan ve iskan belgesi alınan konutun tapusu kat mülkiyeti tapusu oluyor. Bu şekildeki bir konutun tapu satış işlemleri ilgili tapu dairesinden düzenleniyor.


Tapu satışı için gerekli belgeler ile tapuya müracaat ediliyor. Müracaatta herhangi bir sorunun olmaması halinde tapu masrafları ödeniyor. Tapu masrafı satış bedeli üzerinden binde 20 oranında ödeniyor. Bu masrafı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor.



Tapu harcı EFT ile ödenir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön