19 / 04 / 2024

Kooperatif tapusu nasıl alınır?

Kooperatif tapusu nasıl alınır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirleniyor. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif inşaatı bittikten sonra kooperatif tapusu nasıl alınır?



Kooperatif tapusu nasıl alınır?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulur. Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekiyor.


Yapı kooperatifleri ile konusuna taşınmaz mal temliki dahil bulunan diğer kooperatiflerin anasözleşmelerinde ortaklara taşınmaz mal temlik edileceği hakkındaki taahhütler başka bir resmi şekil aranmaksızın muteberdir.


Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirleniyor. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor.


Konut yapı kooperatifleri, anasözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır. Peki, kooperatif tapusu nasıl alınır?


Ancak tescil tarihinden itibaren 6 ay içerisinde usulune uygun şekilde anasözleşme değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi halinde dağılmaya ilişkin hüküm uygulanmıyor. 


Amacına ulaşılarak dağılma sürecine girmiş olan kooperatiflerden çıkan veya çıkarılan ortağın konutu veya işyeri çıkma veya çıkarılma sebebiyle geri alınamaz; ancak, bu eski ortaklar daha sonra oluşabilecek tasfiye masraflarına katılırlar. Konut kooperatiflerinde yapı kullanma izninin alınmasını müteakip en geç bir yıl içinde ortakların Kat Mülkiyeti Kanununa göre ferdi münasebet işleri sonuçlandırılır.

 

Mahkemece veya genel kurulca tasfiye memurları seçilmediği takdirde tasfiye işlerini yönetim kurulu yapar, Tasfiye kurulu üyelerine, atamayı yapan merci tarafından tespit edilecek miktarda ücret ödenir.


Kooperatiflerde ferdileşme genelde bu tescilden sonra noter huzurunda çekilecek kuraya göre yapılmaktadır. Ancak kooperatifçe kura dışında bir dağıtım da öngörülebilir. Bu nedenle ferdileşme için kura şart değildir. 



Kooperatif yönetim kurulu nasıl kurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön