27 / 04 / 2024

Arsa tapusu nasıl alınır?

Arsa tapusu nasıl alınır?

Bir taşınmaz malın cinsi ve sahibinin kim olduğu tapusu üzerinde gösteriliyor. Taşınmazın türü de tapu üzerinde gösteriliyor. Peki, arsa tapulu ev nedir? Arsa tapusu nasıl alınır?



Arsa tapusu nasıl alınır?

Bir taşınmaz malın cinsi ve sahibinin kim olduğu tapusu üzerinde gösteriliyor. Tapuda malik sütununda sadece bir kişi yazılı olup da karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse taşınmazın tamamı adı yazılı kişiye ait oluyor. Hisse yazılı ise hisse kadar sahibi olunuyor.


Taşınmazın türü de tapu üzerinde gösteriliyor. Taşınmaz eğer arsa ise arsa olarak; mesken ise mesken olarak kayıtlı oluyor. Kimi arsalar üzerine bina inşa edildikten sonra bağımsız bölümler için ayrı bağımsız bölüm tapusunun alınması gerekiyor.


Arsa üzerine bina inşa edildikten sonra, mülkiyet tapusu için yapıya iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. İskan izni, belediyenin imar birimleri tarafından evin ruhsatına göre inşa edilmesi halinde veriliyor.


Bu iznin alınmaması halinde meskenin tapusu da arsa tapusu olarak kalıyor. Peki, arsa tapusu nasıl alınır?


Arsa tapulu ev satışlarında, resmi olarak evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. Bu evlere konut kredisi verilme ihtimalinin de çok düşük olması arsa tapulu evlerin satışını zorlaştırabiliyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.


Arsa tapusu eğer bedelli olarak yapılıyorsa; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 


Tapu devri eğer bedelsiz olarak yapılıyorsa; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor. Bu masrafların yanı sıra 2015 yılı için  82,50 TL olan döner sermaye ücreti de ödeniyor.



Hisseli bina satışı nasıl yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön