25 / 04 / 2024

Arsa hissesi nasıl alınır?

Arsa hissesi nasıl alınır?

Hisseli arsa, birden fazla kimsenin sahip olduğu taşınmaz mal olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu şekilde hisseli bir arsadan hisse almak istediğinizi farz edelim. Bu durumda arsa hissesi nasıl alınır?



Arsa hissesi nasıl alınır?

Hisseli arsa, birden fazla kimsenin sahip olduğu taşınmaz mal olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli arsada hisse sayısı önem taşımaksızın, hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor.


Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. İştirak halinde mülkiyette, hissedarlar gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahip oluyor.


Buna karşın müşterek mülkiyette ise, herkesin ne kadar payının olduğu ayrı ayrı gösteriliyor. 


Peki, hisseli bir arsa almak istediğinizi farz edelim. Bu durumda arsa hissesi nasıl alınır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hisseli arsanın satışları..

Hisseli arsanın satışı, hissedarların tamamı tarafından hepbirlikte yapılabileceği gibi, bu arsa üzerindeki ortaklar kendi payını da bireysel olarak devredebiliyor.


Bunun için alıcı ile anlaşma yapılıyor. Tapu sicil müdürlüğüne müracaat ediliyor. Gerekli belgelerin müdürlüğe teslim edilmesi halinde satış günü alınıyor.


Satışın banka üzerinden ve rayiç bedeller üzerinden yapılması, gerekiyor. Aksi halde, herhangi bir şufa, vefa veya iştirak hakkına sahip olan kimseler, bu haklarını ileri süreceğinden iptal davası açabilir.


Hisseli arsa ifrazı nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön