24 / 04 / 2024

Maketten konut satışı sözleşmesi iptali!

Maketten konut satışı sözleşmesi iptali!

Maketten konut satış sözleşmesi henüz inşaat çalışmaları devam eden dairenin satışını gerçekleştirmek için alıcı ve satıcı tarafından imzalanıyor. İşte, maketten konut satışı sözleşmesi iptali!



Maketten konut satışı sözleşmesi iptali!

Maketten konut satış, ön ödemeli konut satışı olarak da biliniyor. Maketten satış henüz projenin inşaatı tamamlanmadan yapılan satış olarak karşımıza çıkıyor. 


Maketten konut satışlarında tüketicilerin korunması için yapılan değişiklikler arasında,  inşaat firmalarının konutun inşa edileceği arsa üzerinde yapı ruhsatı almadan tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapması yasaklanması yer alıyor 


Bu düzenleme ile henüz inşaat yapılacak arsa ve inşaata ilişkin proje belli değilken ön ödemeli satış yapılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. 


Tüketicilerin konut alım kararlarını sağlıklı verebilmeleri için sözleşme kurulmadan önce ön bilgilendirme formu ile bilgilendirilmeleri gerekiyor. Peki, maketten konut satışı sözleşmesi iptal edilebilir mi?


Maketten konut satışı sözleşmesi iptali...

Maket konut satışında, devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden cayma hakkı bulunuyor.  Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde ikisine kadar tazminatın ödenmesini isteyebiliyor. 


Satıcı, yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmezse tüketiciden herhangi bir bedel talep etme hakkı olmuyor.  Tüketicinin ölmesi veya kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi ya da sözleşmenin yerine olağan koşullarla yapılacak bir taksitle satış sözleşmesinin konulmasına ilişkin önerisinin satıcı tarafından kabul edilmemesi yüzünden sözleşmeden dönülmesi hâllerinde tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemiyor. 


Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri veriliyor. Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade etmesi gerekiyor. 


Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön