28 / 03 / 2024

Miras vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Miras vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan vergiye miras vergisi deniyor. Miras vergisi Türk Vergi sisteminde dolaysız vergiler arasında yer alıyor.



Miras vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?

Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü oluyor. 


Vergi mükellefleri,  3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte bu vergiyi ödemek zorunda oluyor. 2015 yılı vergi takvimine göre, Miras vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Verginin ödemeleri için son 10 gün bulunuyor. 


Veraset ve intikal yolu ile sahip olunan taşınmazlar için bir beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, Miras vergisi beyannamesi hangi vergi dairesine verilir?


Vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önem teşkil etmiyor.

 

Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor. 


Miras vergisinde beyanname verme süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön