24 / 04 / 2024

Mirasta halefiyet prensibi!

Mirasta halefiyet prensibi!

Mirasta halefiyet prensibi terekenin bir bütün olarak mirasçılara geçmesine deniyor. Mirasçılar sadece terekedeki mal ve hakları kazanmazlar aynı zamanda murise ait borçları da üstlenmiş oluyorlar...




Mirasta halefiyet prensibi!


Terekeye dahil haklar ve borçlar mirasçılara bir bütün olarak intikal ediyor. Mirasçılar sadece terekedeki mal ve hakları kazanmazlar aynı zamanda murise ait borçları da üstlenmiş olurlar. Terekenin bir bütün olarak ve kanundan dolayı mirasçılara geçmesine “külli halefiyet ilkesi” deniyor. 


Mirasta halefiyet prensibine göre mirasçılar mirasbırakanın ölümü halinde onun yerine geçecek olan ve kanun koyucunun belirlemiş olduğu kişiler oluyor. Yasal mirasçılar; mirasbırakanın belli bir dereceye kadar olan kan hısımları, evlatlığı ve onun altsoyu, eşi ve bunların mirasçı olmamaları halinde ise Devlet oluyor.


Mirasta halefiyet prensibine göre sağ kalan eşe miras payı dörtte bir olarak geçiyor. Kalan dörtte üç pay ise çouklar arasında eşit şekilde paylaştırılıyor. Yine halefiyet kavramına göre mirasçılardan biri sağ değilse kök başı olarak onun altsoyları mirastan pay alabiliyor. 


Miras paylaşımı nasıl yapılır?

- Altsoy için yasal miras payının yarısı,

- Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,

- Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,

- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.



Olumlu miras sözleşmesi!
Belirli mal bırakma vasiyeti!
Mirasçılıktan çıkarma!
Mirasta tasarruf nisabı!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön