25 / 04 / 2024

Müteahhit kaç daire verir?

Müteahhit kaç daire verir?

Arsa sahipleri, boş arsasına bina yapılması veya var olan bir binanın yeniden yapılması için müteahhit ile arsa sahipleri kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapabiliyor. Peki bu tür anlaşmalarda müteahhit kaç daire verir?



Müteahhit kaç daire verir?

Arsa sahipleri, boş arsasına bina yapılması veya var olan bir binanın yeniden yapılması için müteahhit veya inşaat şirketleri ile arsa sahipleri kat karşılığı inşaat sözleşmeleri yapabiliyor.


Yapılan söz konusu kat karşılığı inşaat sözleşmeleri; arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa payı veya daireye karşılık, müteahhidin kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa ederek, bir bina meydana getirmeyi taahhüt ettiği sözleşmeler olarak karşımıza çıkıyor.


Peki, müteahhit arsa daire hesabı nasıl yapılır? Müteahhit arsa sahibine kaç daire verir?


Müteahhit hesabı kapsamında arsa sahibine kaç daire verileceği hususu imar durumuna bağlıdır. Çok satan bir bölgede ve arsanın yeri iyi ve rayiç bedeli yüksek ise arsa sahibinin payına düşen oran artar.


Buna karşın; gelişime açık alanda üretim yapılıyor ise müteahhit risk aldığını düşündüğü için daire sayısı 100 birim üzerinden 25 ‘lere kadar düşebiliyor.


Gelir paylaşımlı üretim de planlanabilir, bu durum arsa sahibi için avantajlıdır. 


Dezavantajı ise mülkün satışından sonra paylaşımın yapılacak olmasıdır. Oysa kat karşılığında daireler bitirilince teslim edilmektedir.


Mal sahibi müteahhit sözleşmesi!


Geri Dön