20 / 04 / 2024

Müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!

Müteahhit ile alıcı arasında imzalanan sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor. Satış vaadi sözleşmeleri, ön sözleşme sayıldığı için geçerli sayılmıyor. Peki, müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler neler?



Müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler!


Müteahhit ile alıcı arasında imzalanan sözleşmeye satış vaadi sözleşmesi deniyor. Satış vaadi sözleşmesi, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme satış vaadi sözleşmesi olarak biliniyor. 


İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşme diye tanımlamak mümkün oluyor. "Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlemeye noterler yetki oluyor.  Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi geçerlilik kazanıyor. Bu sözleşmenin tapuya şerh edilmesi şart oluyor. 


Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemiyor. Satıcının da bu işleme katılması gerekir aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebiliyor. 

Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor. 


Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve taşınmazın bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtiliyor. Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi gerekiyor.  Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabiliyor. 


Şerh beş sene devam edebiliyor. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmaz ve resen telkin edebiliyor. Ancak taşınmaz mal üzerine işlenen satış vadi şerhi 5 yıllık süreyi aşmış ve satış vaadi lehdarına satış yapılmamış ise taşınmaz mal malikinin talebi üzerine satış vaadi lehdarının muvafakatı aranmaksızın harçların tahsili ile taşınmaz üzerindeki şerh resen terkin ediliyor.  Terkin edilen şerhin satış vaadi lehdarına bildirilmesi gerekiyor. Peki, müteahhit sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler neler?


1)Konut satış vaadi sözleşmeleri bir ön sözleşme niteliğinde olup; taşınmaz mülkiyetini doğrudan doğruya sağlamıyor. 

 

2)Konut satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması zorunlu tutuluyor. 


3) Konut satış vaadi sözleşmesi; açık-kesin olarak belirli olan bir taşınmazı içermelisi gerekiyor. 

 

4) Konut satış vaadinde bulunan satıcının konutun maliki olması zorunluluğu bulunmuyor. 

 

5)Satış vaadi sözleşmesi, alıcıya, tahliye ve müdahalenin önlenmesi davalarını açma hakkı vermiyor.

 


Müteahhit sözleşmesi feshi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön