19 / 04 / 2024

Ne kadar kira geliri vergiye tabi?

Ne kadar kira geliri vergiye tabi?

Gayrimenkul kiralamalarından gelir elde eden kimseler, elde ettikleri gelirin o yıl için belirlenen istisna bedelinden yüksek olması durumunda vergi ödüyor. Peki 2014 yılında ne kadar kira geliri vergiye tabi?



Ne kadar kira geliri vergiye tabi?

Gayrimenkul kiralamalarından gelir elde eden kimseler, elde ettikleri gelirin o yıl için belirlenen istisna bedelinden yüksek olması durumunda vergi ödüyor. Peki 2014 yılında ne kadar kira geliri vergiye tabi? Kira geliri ne kadar olursa vergiye tabi olur, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mesken kiralamaları için 2014 yılında istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. 2013 yılı boyunca bu bedelin üstünde kira geliri elde eden kimselerin, beyanname vererek kira vergi borcunu ödemesi gerekiyor. 


Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2014 kapsamında kira gelirinin beyanına ilişkin açıklamalar şu şekilde:


KİRA GELİRİNİN BEYANI

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;


- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2013 yılı için 3.200 TL) aşanlar,


- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 26.000 TL) aşanlar, 


(Beyanname verme sınırı olan 26.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


- Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2013 yılı için 1.390 TL) aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir.


Vergi kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında (Örneğin, basit usuldeki mükellefe kiraya verilen işyerinden elde edilen kira gelirlerinde olduğu gibi), 1.390 TL’lik tutar bir istisna olmayıp, beyanname verme sınırıdır. Bu tutarı aşan bir işyeri kira geliri olduğunda tamamı beyan edilecektir.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir. 


Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanacaktır. Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanır.


Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.



Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi 2014!


Geri Dön