19 / 04 / 2024

Ödediğiniz emlak vergisi iadesi nasıl alınır?

Ödediğiniz emlak vergisi iadesi nasıl alınır?

Emlak vergisi başta olmak üzere, bazı vergilerde muafiyetler bulunuyor. Maliye Bakanlığının almış olduğu bir karara göre, ödenmiş vergiler geri iade edilebiliyor. Peki, ödediğiniz emlak vergisi iadesi nasıl alınır?



Ödediğiniz emlak vergisi iadesi nasıl alınır?

Emlak vergisi başta olmak üzere, bazı vergilerde muafiyetler bulunuyor. Emlak vergisinde, brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


Şehitlerin dul ve yetimleri, 


Gaziler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Ancak vergi muafiyetinden faydalanılabilmesi için kişinin belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.


Kimi taşınmaz mal sahipleri, muaf olduklarından haberi olmadan emlak vergisini ödeyebiliyor. Ancak, Maliye Bakanlığının almış olduğu bir karara göre, ödenmiş vergiler geri iade edilebiliyor.


Bu hususra Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesi ile belediyelerin 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerektiğini açıkladı.


Böylece, belediyeler geçmiş yıllarda bilmeden ödenen emlak vergileri iade etmek zorunda oluyor. Ödenen emlak vergisinin iadesi için belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.


Ayrıca,  Vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair belge ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinden alınan ve aktif sigortalı olmadığını gösterir belge gibi belgelerin dilekçe ile birlikte verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi iadesi dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön