24 / 04 / 2024

Osmanlı tapularına nasıl ulaşılır?

Osmanlı tapularına nasıl ulaşılır?

Osmanlı zamanına ait taşınmaz malların tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre bu tapuları Cumhuriyet tapusuna çevirebiliyor. Peki, Osmanlı tapularına nasıl ulaşılır?



Osmanlı tapularına nasıl ulaşılır?

Osmanlı zamanına ait taşınmaz malların tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre bu tapuları Cumhuriyet tapusuna çevirebiliyor.


Tapu sahipleri dedelerinden kalma bu Osmanlı tapulu gayrimenkulleri için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde hakkını alabiliyor.


Geçen bu süre içerisinde söz konusu arazide yapılaşma olması halinde tapu sahibine hakkı olan parası da ödenebiliyor. Peki, Osmanlı tapularına nasıl ulaşılır?


Osmanlı Arşivinde neler bulunabilir?

Şahsî nüfus, tapu, hatırat, askerî personel sicili, neşriyat ve benzerleri dışında Osmanlı dönemi resmî kurumlar arası yazışmalar bulunmaktadır. 


Daha detaylı bilgi için Osmanlı Arşivi yayınları arasından çıkan ve dijital olarak sitemizde yayınlanan Osmanlı Arşivi Rehberi'ne bakılabilir. 


Burada Osmanlı Arşivi'ndeki tasnifi yapılarak araştırmaya açılmış olan bütün arşiv belgeleri ve malzemesi hakkında bilgi verilmektedir. 


Osmanlı Arşivi'nde uygulanan tasnif sisteminde konu ve coğrafî bölgeye göre tasnif yapılmadığından araştırılmak istenen bir konu ile ilgili olan belgeler Arşiv'de tasnifi yapılan değişik fonlarda bulunabilir. 


Bu yüzden araştırılmak istenen konunun bizzat araştırmacının kendisi tarafından yapılması gerekmektedir.


Osmanlı tapusu nedir?
Osmanlı tapusunun geçerliliği!



Geri Dön