19 / 04 / 2024

Osmanlı tapusunun geçerliliği!

Osmanlı tapusunun geçerliliği!

Osmanlı dönemine ait arazi tapuları, Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor mu? Osmanlı tapusu geçerli midir? Osmanlı tapusunun geçerliliği için hak düşürücü süre kaç senedir? İşte sorularınızın yanıtı...



Osmanlı tapusunun geçerliliği!

Osmanlı zamanına ait tapu sahiplerinin en çok merak ettikleri husus bu Osmanlı tapusunun geçerli olup olmadığıdır. Osmanlı dönemine ait arazi tapuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor. 


Ancak, Osmanlı tapusunun geçerliliği için 10 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bu karara göre tapu sahipleri dedelerinden kalma Osmanlı tapulu gayrimenkuller için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabiliyor. 


Osmanlı tapuları internette..

2009 yılı haberlerine göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı Devleti sınırları içerisinde kalan ve daha sonra bağımsızlıklarını kazanan 25 ülkenin gayrimenkul kayıtlarını dijital ortama aktardı. 


Böylece bin 400'lü yıllardan bugüne kadar ülkelere ait kayıtlarda geçmişe yönelik sorgulama yapabilecek. Dünyada 19'u Arap, 15'i Balkan ve Avrupa, 3'ü Kafkas, 7'si Orta Asya Türk Devleti, 2'si Kıbrıs, İsrail ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere 50 civarında bağımsız ülke Osmanlı Devleti'nin hâkim olduğu coğrafya üstünde yer alıyor. 


Tapu Arşiv Bilgi Sistemi hakkında bilgi veren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tüm bu kayıtların dijital ortama aktarıldığını belirterek şöyle dedi: "Dijital ortamda çok daha rahat 1400'lü yıllardan bugüne kadar ülkelere ait kayıtlarda geçmişe yönelik sorgulama yapabilmekteyiz. dedi.



Osmanlı tapusu nedir?



Geri Dön