26 / 04 / 2024

Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!

Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!

Miras taksim sözleşmesi noter aracılığıyla veya mirasçılar arasında yazılı olarak yapılabiliyor. Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği ve tapu siciline tescili için, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde ayrıca resmi senet düzenlenmesine gerek bulunmuyor...




Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği!


Kural olarak, ölüm olayı ile mirasçıların, mirasçılık hakları doğuyor. Mirasçılar, kendilerine intikal eden mal varlığı üzerinde, iştirak halinde mülkiyet sahibi olurlar. Yani mal varlığını, eşit olarak paylaşırlar. Ancak mirasçıların bu iştirak halinde mülkiyet halini ortadan kaldırabilmeleri de mümkün olabiliyor. Mirasçılar, aksine bir hüküm olmadıkça, bu paylaşımın nasıl yapılacağını serbestçe karar verebiliyorlar. Bu durumda mirasçıların yapacakları sözleşme, miras taksim sözleşmesi oluyor. 


Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği konusunda, noter tarafından yapılabileceği gibi, mirasçılar arasında yazılı olarakta yapılabiliyor. Miras taksim sözleşmesinin geçerliliği ve tapu siciline tescili için, ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü’nde ayrıca resmi senet düzenlenmesine gerek bulunmuyor. Ayrıca taksim sözleşmesinin, miras yoluyla intikal eden bütün mal varlığını da kapsaması gerekmiyor.


Mirasın taksimi için birtakım belgelerin birarada bulunması gerekmektedir.

- Öncelikle, miras sözleşmesi sonucu mirasçıların sahip oldukları miras paylarının tescili için, istem belgesinin yazılması gerekiyor.

- Miras taksim sözleşmesi, noterce yapılmış ise sözleşme Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ibraz edilmelidir. Miras sözleşmesinin, tescil istemini de kapsaması bürokrasiyi daha da kısıtlamaktadır. Ya da tescil istemini kimin yapacağı sözleşmede belirtilmelidir. Aksi halde, tüm mirasçıların, tescil istemi için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurması gerekebilir.

- Miras sözleşmesi, mirasçılar arasında adi yazılı şekilde yapılmış ise, yani mirasçıların imzaları noterce onaylanmamış ise, tüm mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek istemde bulunmaları gerekiyor. Mirasçıların bir kısmının imzaları noterce onaylanmış, bir kısmı onaylanmamış ise, imzaları onaylanmamış olanların tümü bizzat ya da vekil aracılığıyla, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne tescil isteminde bulunmalıdırlar.

- Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra, her paydaş, taksim sonucu kendisine düşen parseli kendi adına tescil ettirebiliyor.

- Tapu Sicil Müdürlüğü, taksim sözleşmesinde, tescile engel bir kaydın bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.

- Tescil işlemi de tamamlandıktan sonra, tapu senedi yazılıyor.

- Miras yoluyla intikal eden gayrimenkullerin kanuni ya da atanmış mirasçılar arasındaki taksiminde, taksime giren parsellerin kayıtlı değerleri üzerinden binde 9 oranında tapu harcı alınıyor.



Mirastan feragat sözleşmesi!
Mirastan ıskat dilekçe örneği!
Mirastan men!
Vasiyetin iptali davası dilekçesi!
Miras sözleşmesinin tenfizi!
Miras taksim sözleşmesinin iptali!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön