23 / 04 / 2024

Osmanlı tapusu nedir?

Osmanlı tapusu nedir?

Osmanlı tapusu nedir? Osmanlı tapusu olanlar, mallarını geri alabilir mi?: Osmanlı dönemine ait gayrimenkul tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor...



Osmanlı tapusu nedir?

Osmanlı dönemine ait gayrimenkul tapu sahipleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karara göre Cumhuriyet tapusuna çevrilebiliyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararına göre tapu sahipleri dedelerinden kalma Osmanlı tapulu gayrimenkuller için kadastro çıktıktan sonra 10 yıl içerisinde dava açıp parasını veya arazisini alabiliyor.


Osmanlı tapusu olanlar; Osmanlı Tapuları Cumhuriyet tapusuna çevirdikten sonra taşınmazın bulunduğu belediyeye dava açabiliyor.


Yukarıda da belirtildiği üzere osmanlı tapulu yerlerin geri alınabilmesi için hak düşürücü süre 10 yıl olarak karşımıza çıkıyor.


2012 yılı haberlerine göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü, “Belki orada haklarını mahkeme kararıyla tescil ettirmiş olanlar da vardır. Ama oradan kadastro geçtikten sonra özel ya da kamu mülkiyeti olsun 10 yıllık hak düşürücü hak geçtikten sonra onun geri dönüşü mümkün değil. Yoksa dünyanın Osmanlı coğrafyasındaki her yerde biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak hak iddia ederiz. Bosna-Hersek, Yugoslavya, Sırbistan, Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Suudi Arabistan geçmişte hep bizimdi. Biz de buralarda hak sahibi olduğumuzu iddia edebiliriz. Onun için her devletin kendi iç hukuku var. Kadastro sonuçlanıp, askıya çıktıktan sonra 10 yıllık süre var.” şeklinde konuştu.



Osmanlı Tapusu olan 10 yıl içinde arazisini geri alabilecek!


Geri Dön