24 / 04 / 2024

Resmi vasiyetnamenin şekil şartları!

Resmi vasiyetnamenin şekil şartları!

Noter, sulh yargıcı gibi bir resmi görevli tarafından düzenlenen vasiyetnamelere resmi vasiyetname deniyor. Resmi vasiyetname düzenlenirken kanunda belirtilen şekil şartlarına uygun olması gerekiyor. İşte, resmi vasiyetnamenin şekil şartları şartları!



Resmi vasiyetnamenin şekil şartları!

Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi işlemine deniyor. Vasiyette bulunabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olunması gerekiyor.


Ölüm halinde ortada bir vasiyetname varsa bu vasiyetnamenin kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olup olmadığına bakılıyor.


Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olmayan vasiyetname geçersiz sayılıyor.  Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. Resmi vasiyetnamenin şekil şartları ile ilgili yükümlere Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


A. Vasiyet

I. Şekilleri

1. Genel olarak

MADDE 531.- Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir.


2. Resmî vasiyetname

a. Düzenlenmesi

MADDE 532.- 

Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenir.

Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabilir.


b. Memurun işlevi

MADDE 533.- 

Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.

Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır.

Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.


c. Tanıkların katılması

MADDE 534.-

 Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.

Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.

Vasiyetname içeriğinin tanıklara bildirilmesi zorunlu değildir.



Resmi vasiyetnamenin iptali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön