28 / 03 / 2024

Sit alanı nasıl öğrenilir?

Sit alanı nasıl öğrenilir?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olan sit alanları nasıl tespit edilir? Herhangi bir yapının sit alanı sınırları içinde yer alıp almadığı nasıl öğrenilebilir



Sit alanı nasıl öğrenilir?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlar olan sit alanları özellik ve bulunduğu alanlara göre çeşit ve derecelere ayrılıyor. Kimi sit alanlarında inşaat yapılmasına izin verilmezken, kimi sit alanlarında ise Bakanlıktan izin alınarak inşaat yapılmasına olanak sağlanabiliyor.


Sit alanları  kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. Peki, sit alanı nasıl öğrenilir?


Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebilir.


Sit alanları yönetim sisteminden (SAYS) bu tespitler yapılabiliyor. SAYS, Doğal Sit Alanlarının mevcut durumunun belirlenmesi amacıyla, doğal sit alanlarına ilişkin hâlihazırda bulunan veriler incelenip değerlendirilmiş, pilot olarak seçilen 6 il (Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce) kapsamında doğal sit sınırları mevcut dosyalar üzerinden belirlenerek veri tabanına aktarılmış, Bakanlık bünyesinde doğal sit alanlarına ilişkin geliştirilmiş olup; sistem içerisinde dosyalar arşivlenerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve ilgili birimler arasında web servisler aracılığıyla paylaşımı sağlanmıştır.


SAYS uygulaması sayesinde; harita veya dosya bilgilerine göre uygun görülen sit alanları geometrileri ve Komisyon Kararları, Mahkeme Kararları, Karara esas rapor vb. sözel bilgileri SAYS veri tabanına aktarılmaktadır. 


Dosyalar bazında yapılacak/yaptırılacak taramaların dosya olarak sunucuya aktarılması ve ilgili belgelerin sayısal kopyalarına erişim sağlanmaktadır. Sözel ve harita üzerinde sorgulamalar yapılabilmekte, sınır değişiklikleri ve derece değişiklikleri sit alanı bazında takip edilebiliyor.


Değişikliklere ilişkin karar metni ve evrakı görüntülenerek, sınır değişikliğinde eski sınırlar harita (grafik veri) ve karar olarak görüntülenebilmektedir. Sit alanı ile ilgili, geçmiş evraklarına-kararlarına ve grafik verisine erişilebiliyor.


Sit alanları yönetim sistemi uygulaması nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emakkulisi.com




Geri Dön