29 / 03 / 2024

Site yöneticisine ödenen ücretler neler?

Site yöneticisine ödenen ücretler neler?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27’nci maddesine göre; site, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Site yöneticisine ücret tayin edilmesi mümkün oluyor. Peki, site yöneticisine ödenen ücretler neler?



Site yöneticisine ödenen ücretler neler?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 27’nci maddesine göre; site, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Kanunun 34’üncü maddesine göre, kat malikleri  sitenin yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verilebiliyor bu kimseye (yönetici), kurula da (yönetim kurulu) deniyor. 


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.  Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanması gerçekleştiriliyor. 


Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor. Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebiliyor. Diğer yandan yöneticiye ücret tayin edilmesi mümkün oluyor. Peki, site yöneticisine ödenen ücretler neler?


193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 61’inci maddesine göre ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir. Kanunun 62’nci maddesinde işveren, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir. Buna göre site yöneticisinin verdiği hizmet karşılığında elde ettiği menfaat, ücrettir. Kat malikleri kurulu (site yönetimi) ise işveren niteliğindedir.



Site yöneticisinin cezai sorumluluğu nedir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön