19 / 04 / 2024

Sözlü kira akdinde tahliye!

Sözlü kira akdinde tahliye!

Sözlü kira akdi, bilindiği üzere kiracı ve ev sahibi arasında sözleşme imzalanmadan yapılan kira anlaşmalarına deniyor. Peki sözlü kira akdinde tahliye nasıl yapılıyor? İşte yanıtı...



Sözlü kira akdinde tahliye!

Sözlü kira akdi, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında kiralamaya ilişkin bir anlaşma yapılmasını ama bu anlaşmanın kağıt üzerine dökülerek imzalanmamasını ifade ediyor.


Bu şekilde yapılan kira sözleşmelerinde, kira süresi, kira bedeli, kira ödeme tarihi gibi hususlar taraflar arasında sözlü olarak belirleniyor. Ancak, sözlü kira akdi ispat açısından yetersiz kaldığı için, genellikle yazılı kira sözleşmeleri tercih ediliyor.


Yazılı olmayan kira sözleşmeleri ise genellikle akraba ilişkileri bulunan; birbirlerini tanıyan bu nedenle kira sözleşmesi imzalama gereği duymayanlar tarafından yapılıyor. Ancak bu problem yaşanmadığı ya da yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.


Taraflar arasında problem yaşanması halinde, çözüm icra mahkemelerinde bulunuyor.


Sözlü kira sözleşmesi icra takibi

Kiracınız ile aranızda yazılı kira sözleşmesi yapmadığınızı, sözlü kira sözleşmesi ile yetindiğinizi farz edelim. Kira sürecinde; kira bedelinin ödenmemesi ya da kira süresinin dolmuş olmasına rağmen kiracınızın çıkmaması halinde, icra takibi başlatabiliyorsunuz. Böylece sözlü kira akdinde tahliye yi gerçekleştirebiliyorsunuz.


Sözlü kira sözleşmesi itiraz

Kiracınızın, bu duruma itiraz ettiğini; kendisinin "kiracı" olmadığını ileri sürdüğünü farz edelim. Bu durumda da, yine kendisinden evin fuzuli işgali nedeni ile yine tahliyesini isteyebiliyorsunuz.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön