24 / 04 / 2024

TAKS değerleri!

TAKS değerleri!

İnşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olacağı arsanın TAKS değerleri ile hesaplanıyor. İşte taban alanı katsayısı değerleri...



TAKS değerleri!

Taban alanı katsayısı TAKS değerleri, bir yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını söylüyor.


Söz konusu TAKS değeri, arsanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor. TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişkenlik gösteriyor. 


Taban oturum alanı hesabı:

Söz konusu arsa için belirlenen TAKS değeri ile, arsa alanı çarpılıyor. İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS değeri belli bir aralık içerisinde verilmişse, Taban oranının küçük olanının seçilmesi halinde kat sayısı artarken; taban alanının büyük olanının seçilmesi halinde ise kat sayısı azalıyor.


Örnek TAKS hesabı:

Taban alanı katsayı değeri: 0.15 – 0.40 arasında belirlenen 1000 metrekarelik bir arsada;

- TAKS değeri 0,15 olarak alınırsa: Yapı 150 metrekarelik alana yapılıyor.

- TAKS değeri 0,40 olarak alınırsa: Yapı 400 metrekarelik alana yapılıyor.  TAKS değeri 0,40 olarak alınan bir arsada yapılacak yapı 0,15 TAKS değeri ile inşa edilen yapıya oranla daha az kata sahip oluyor.


Taban alanı

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. 


Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.



Taban alanı formülü!
TAKS hesabına dahil alanlar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön