28 / 03 / 2024

Tapu harcı cezası nereye ödenir?

Tapu harcı cezası nereye ödenir?

Kimi vatandaşlar daha az tapu harcı ödemek için tapu satış değerini de olduğundan daha düşük beyan ediyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından fark edilmesi halinde tapu harcı cezası ödeniyor. Peki, tapu harcı cezası nereye ödenir?



Tapu harcı cezası nereye ödenir?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, satışa konu olan gayrimenkulün bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde ise en yakın tapu müdürlüğünde yapılabiliyor.


Burada yapılan işlemler, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarife gereğince harca tabi tutuluyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Tapu harcı ödeme yerleri:

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir. Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Ancak kimi vatandaşlar daha az tapu harcı ödemek için tapu satış değerini de olduğundan daha düşük beyan ediyor. Ancak bu durumun Maliye tarafından farkedilmesi halinde tapu harcı cezası ödeniyor. Peki, tapu harcı cezası nereye ödenir?


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesilir.


Gayrimenkul alım satım sözleşmesi 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön