26 / 04 / 2024

Tapu sicil dairesinde intifa hakkı!

Tapu sicil dairesinde intifa hakkı!

İntifa hakkı tapu sicil müdürlüklerinde tescil edilerek alınan sınırlı bir ayni haktır. Tapu sicil dairesinde intifa hakkı için gerekli belgeler ve işlemin mali yönünün bilgisi haberimizde yer alıyor..



Tapu sicil dairesinde intifa hakkı!


İntifa hakkı en çok o hakka sahip olan kişinin ömrüyle sınırlı olan şahsi irtifak hakları grubundan sınırlı bir ayni haktır. İntifa hakkı sahibi öldüğünde mirasçılara devredilemez. İntifa hakkı sahibi öldüğünde kuru mülkiyetin sahibi mülkün tamamına sahip olur.



İntifa hakkı sözleşmeden ya da kanundan olmak üzere ikiye ayrılır. Sözleşme yoluyla geçen intifa hakkında mülkiyet ediniminde olduğu gibi taşınmaz malın maliki veya yetkili temsilcisi ve lehine intifa hakkı tesis edilecek şahsın yetkili vekili veya temsilcisinin katılımıyla  tapu sicil müdürlüğünde düzenlenecek resmi senet ile bedelli veya bedelsiz olarak tesis edilir.


Tapu sicil dairesinde intifa hakkı için gerekli belgeler;


1.İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


2.tntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciline ilişkin belgeler. 


3.Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğraf 


4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı. 


5.Tapu sicilinde kayıtlı binalar ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki tüm bağımsız bölümler, Zorunlu Deprem Sigortasına tabi olduğundan,işleme konu gayrimenkul bu tür gayrimenkul olması halinde (Örnek; Bahçeli 


Kagir Ev, Bina, Mesken, Konut, Daire, Villa, vs.) Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi. (Tapu Sicilinde vasfı Arsa, tarla, bağ vs. gibi gayrimenkuller ile tamamı işyeri olan gayrimenkullerde Zorunlu Deprem Sigortası aranmamaktadır.) 


İşlemin Mali Yönü


Tapu harcı açısından intifa hakkının taşınmazdaki değere oranı: 


Tahsil edilecek tapu harçlarının hesabında,taşınmazın emlak vergisi beyan değerinin 2/3’ü intifa hakkı olarak kabul edilmektedir. Örnek vermek gerekirse, işleme konu taşınmazın emlak vergisi beyan değeri 75.000.000 TL ise 50.000.000 TL sı intifa hakkı,25.000.000 TL sı kuru mülkiyete (çıplak mülkiyet) ayrılır. 


1.İntifa hakkının tesisinde; Emlak vergisi değerinden (bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Bakanlar Kurulunca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden) az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanınandan 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20/c pozisyonu uyarınca binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. 


2.Döner Sermaye İşletmesince belirlenen föy bedeli tahsil edilir. 



İntifa hakkının kullandırılması!

İntifa hakkında süre ve bedel!

Ortaklığın giderilmesinde intifa hakkı!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön