26 / 04 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralayan kiracılar bazı haklarını merak ediyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?



1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

1 yıllık kira sözleşmesinin bitmesi halinde ev sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.

Kiracıların 1 yıllık kira sözleşmesinin bitmesi halinde kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunuyor. Bu hakkın kullanılmaması halinde kira sözleşmesi bir seneliğine yenilenmiş oluyor.

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

İLGİLİ KANUN MADDESİ

BORÇLAR KANUNU MADDE 347-

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 

Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

 

Kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Kira depozitosu 2022 ne kadar?

Kira artış oranı 2022 hesaplama nasıl yapılır?

 


Geri Dön